ZC de Schotejil Website

Zwemclub "ZC de Schotejil", Middelharnis-Sommelsdijk

 

Er zijn ook individuele wedstrijden waar je als zwemmer aan kunt deelnemen. Dit is niet voor het clubbelang, zoals bij de twee competities, maar een individueel belang. Wanneer je als zwemmer het heel goed doet, kun je deelnemen aan een regionale, nationale of zelfs internationale wedstrijden / kampioenschappen. Hiervoor moet je wel hard zwemmen en binnen jouw leeftijdgroep hoog staan in de landelijke rankings. Deze rankings zijn te vinden via de database van de KNZB. Het is even wennen, maar dan kun je wel alle uitslagen van iedere zwemmer, vereniging, wedstrijd, etc vinden. De database is bereikbaar via deze link. 

Regionale wedstrijden

Beginnende zwemmers doen wedstrijdervaring op bij Circuit wedstrijden (dicht in de buurt van het eiland), clubkampioenschappen of een driekampje (onderlinge wedstrijd tussen drie verenigingen uit de buurt). Er wordt in principe gekeken of alle slagen reglementair goed worden uitgevoerd. Het "leren en plezier hebben" echter staat voorop. Wanneer een beginnende zwemmer in aanmerking komt om deel te nemen, ontvangt deze een uitnodiging via de TC.

Minioren wedstrijden

Zwemmers in de minioren leeftijd (vanaf minioren 2) die de zwemslagen al wat beter beheersen en de regels kennen, zwemmen de Miniorenwedstrijden. Dit zijn regio wedstrijden waarin een vast programma gezwommen wordt. Alleen op deze wedstrijden kunnen de kinderen zich kwalificeren voor de Regionale Miniorenfinale, aan het einde van het seizoen. Dit is een Regio finale wedstrijd, waarop de snelste minioren van de regio tegen elkaar mogen starten. Meer informatie over de Minioren wedstrijd is te vinden op de KNZB site.

De junioren mogen ook meezwemmen de zgn. Minioren-Junioren wedstrijden en de Junioren-Jeugd wedstrijden.

Vanuit de Regio West worden er nog Sprint-wedstrijden, Regio-Kampioenschappen en Lange Afstands wedstrijden (LAC) georganiseerd. Wanneer zwemmers hiervoor in aanmerking komen, ontvangen ze een uitnodiging.

Landelijke wedstrijden

Wanneer minioren zo hard zwemmen dat ze in de landelijke top 20 komen te staan (ook weer zichtbaar via de database http://rankings.knzb.nl ) dan kunnen ze meedoen aan de Jaargangwedstrijden. Dit is een landelijke wedstrijd (kortebaan in februari, langebaan in juni) waarop de snelste minioren van het land tegen elkaar uitkomen. Dit wordt ook wel het officieuze Nederlandse kampioenschap genoemd. Wanneer zwemmers van De Schotejil in aanmerking komen voor deelname, meldt de wedstrijdcommissie deze zwemmers aan. 

Voor junioren en jeugd die zeer goed presteren is er de mogelijkheid deel te nemen aan de Nederlandse Junioren en Jeugd Kampioenschappen (NJJK) of de Open Nederlandse Kampioenschappen (ONK). Hiervoor gelden strenge limieten die gezwommen moeten worden en is maar voor een enkeling bereikbaar.

Limietwedstrijden

Om deel te nemen aan verschillende kampioenschappen moet je soms gekwalificeerd zijn met een bepaalde tijd (limiet). Wanneer je nu deze tijd nog niet hebt gezwommen, maar je zit er wel tegen aan, kun je bv op een limietwedstrijd proberen deze tijd te halen. Vaak ga je met een paar zwemmers proberen je tijd te verbeteren.